Dit is waarom de bio industrie beperkt moet worden

0 Comments

In de bio industrie worden jaarlijks ongeveer 500 miljoen dieren gedood. Door het gebruik van landbouwgif verdwijnen de bijen en vlinders. Mensen die dicht bij akkers en bollenvelden wonen zijn vaker ziek. Om hier een einde aan te kunnen maken zal de Nederlandse veestapel verkleind moeten worden. Ook zal er moeten worden ingezet op meer focus op het produceren van plantaardige alternatieven. De Partij voor de Dieren is dan ook niet voor niets aanjager in de discussie over de houdbaarheid van de veehouderij van vandaag de dag. Voedsel is een basisbehoefte voor iedereen. Maar omdat dit uit balans is moeten we hier iets mee doen.

Regenwouden worden gekapt

Dieren hebben voer nodig, daar is landbouwgrond voor nodig. Veevoer komt voor het grootste gedeelte uit het buitenland. Hiervoor worden dan bossen en regenwouden gekapt wat op zijn beurt weer slecht is voor de biodiversiteit in die landen. Er wordt op grote schaal gekapt om te voldoen aan de aanleg van sojaplantages voor veevoer. Door het poepen van de dieren wordt het grondwater vergiftigd door de fosfaat en ammoniak die door de grote hoeveelheid poep in de grond terecht komt. En wat te denken van de methaan die vrijkomt bij de boeren en scheten van herkauwers. Wereldwijd stoot de veehouderij méér broeikasgassen uit dan al het verkeer en vervoer samen.

Mestoverschot door de vee dichtheid

Nederland heeft een flink mestoverschot door de vee dichtheid. Dit zorg ervoor dat er schade aan de natuur en het milieu ontstaat door de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen. De Partij voor de Dieren wil dat deze problemen bij de bron worden aangepakt. Want naast dat de gehele veestapel moet krimpen, wil de Partij voor de Dieren kleine bedrijven beschermen door een maximum te verbinden aan het aantal kilo’s mest dat er geproduceerd mag worden. Hoe minder vee er gehouden wordt, hoe minder mest er is.

De gevolgen van fokprogramma’s

De dieren worden (te) dicht op elkaar gehouden, er worden pijnlijke ingrepen uitgevoerd, de pasgeboren dieren worden meestal direct bij de moeder weggehaald, veel dieren zien zelfs nooit daglicht. Als gevolg van fokprogramma’s groeien de dieren onnatuurlijk snel. Zo kunnen slachtkuikens na een paar weken hun eigen lichaamsgewicht niet meer dragen, produceren koeien vier keer zoveel melk als dat ze dat 100 jaar geleden deden en leggen kippen zelfs 8 keer zoveel eieren als dat ze voorheen deden. Het is dan ook geen wonder dat ze lijden onder de stress en soms gestoord gedrag vertonen.

Gezonde en duurzame landbouw

In zo min mogelijk tijd, met zo weinig mogelijk geld en moeite zo veel mogelijk vlees, melk of eieren produceren. Dat levert de bio industrie miljarden op. Dat er miljoenen dieren lijden onder deze manier van landbouw is niet nieuw. Bio industrie klinkt heel biologisch, maar is dat niet. Verwar het dus ook niet met biologische veehouderij, waar de dieren veel meer ruimte hebben en zijn vaker buiten zijn. Momenteel is Nederland zelfs het meest veedichte land ter wereld! De Partij voor de Dieren wil dat er een einde komt aan de bio industrie. Door het herstellen van natuurlijke kringlopen en een eerlijke prijs betalen aan boeren is een gezonde en duurzame landbouw mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *