Het is heel erg belangrijk als je duurzaam bouwt, dat je het op een goede manier doet. Er zijn verschillende soorten om duurzaam te bouwen. Ook zijn er verschillende certificaten en keurmerken ontwikkeld in Nederland. Wanneer je duurzaam bouwt, dan heb je natuurlijk duurzaamheid in elke bouwfase als doel. Ook moet een duurzaam gebouw aan enkele eisen voldoen.

 

Algemeen

De Nederlandse overheid steunt ook duurzaam bouwen. Dit doen ze door subsidies te geven en ook een korting op vennootschapsbelasting. Deze worden uitgereikt op een unieke manier. Dit is namelijk afhankelijk van het behaalde duurzaamheidsniveau. Deze wordt berekend via de certificaten en de eisen van het duurzaam bouwen. Een voorbeeld van een duurzaam gebouw is het Venco Campus in Eersel. Deze wordt gewaardeerd met 5 sterren en een beoordeling van 85,29%.

 

Certificaten

Om de duurzaamheid te beoordelen zijn er enkele certificaten ontwikkeld. Deze zijn ook ontwikkeld om bedrijven te kenmerken en duidelijkheid te creƫren rond de term duurzaamheid. Deze kenmerken zijn er ook in het buitenland. Er zijn drie verschillende kenmerken. De namen zijn BREEAM, LEED en GPR. Het Nederlandse kennisinstituut TNO is altijd bezig met het onderzoeken van nieuwe methodes voor duurzaamheid. Enkele methodes van dit onderzoek bevatten ook ontwerpen voor woonwijken en dergelijken.

 

Eisen

Een duurzaam gebouw moet aan aardig wat eisen voldoen. Zo is bepaald door de Nederlandse overheid. Zo is bepaald dat een gebouw moet voldoen aan de volgende eisen.

  • Energie besparen
  • Materialen besparen
  • Water besparen
  • Een gezond binnenmilieu hebben
  • Niet tot vervuiling als CO2 uit stoot leiden
  • Uit recyclebare materialen bestaan
  • Weinig hinder oplever op het gebied van licht, geluid ed.

Wanneer een gebouw aan deze eisen voldoet, zal het een duurzaam gebouw zijn. Ondanks dat het niet altijd perfect hoeft te zijn, kunt u thuis ook meedenken aan een duurzamere wereld. Doe bijvoorbeeld niet onnodig de lamp aan of heel lang douchen is ook niet goed. Denk aan de toekomst!