Wat is nou eigenlijk duurzaam leven en hoe word ik duurzamer? Je kan duurzaam leven met een bewustere levensstijl met het oog op de toekomst. Je hergebruikt je bakjes, plastic borden en dergelijken. Wanneer je dit gaat doen wordt je dus duurzamer en dit is goed voor de volgende generatie met mensen die komt. Ook jouw kinderen moeten hier later op gaan letten, dus geef je kinderen ook mee dat ze zo moeten gaan leven.

 

Verminderen

Verminderen ofwel reduceren is het allerbelangrijkste voor duurzaamheid. Hiermee ga je producten die niet noodzakelijk zijn laten liggen in de winkel. Wanneer iedereen dit gaat doen krijgt de producent het idee dat het product minder geproduceerd hoeft te worden. Dit is goed voor het milieu en zo ben je dus duurzaam bezig. Ook moet je bijvoorbeeld je kleding niet zo snel in de was gooien, niet teveel water gebruiken en niet onnodig veel elektriciteit gebruiken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je televisie op een timer te zetten, je lamp uit te doen, niet zo lang te douchen enzovoort.

 

Hergebruik

Hergebruik wordt door veel mensen onderschat. Er is veel meer mogelijk dan er wordt gedacht. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om die grijze kast, die niet meer zo mooi staat met je zwarte muur, zwart verven. Wanneer je het kastje echt niet meer ziet zitten, breng het naar de kringloopwinkel of bied het aan op marktplaats. Wanneer je het kastje weggooit ben je niet duurzaam bezig en is het dus slecht voor het milieu.

 

Recycle

Je weet vast wel dat er een groot verschil is tussen recyclen en hergebruiken. Met recyclen gebruik je namelijk het product niet meer, maar wordt het materiaal wel gebruikt voor een ander product. Je gebruikt namelijk veel minder energie en dus geld om een materiaal opnieuw te gebruiken. Het kost je namelijk ongeveer twintig keer zo veel om een nieuw product te winnen in vergelijken met het recyclen van de andere producten. Zo ben je positief bezig voor het milieu en dus ook voor de toekomst.