Mijn woning draait op gas. Hoe ziet dat eruit voor de toekomst?

0 Comments

Net als de meeste huishoudens in Nederland gebruikt jouw woning waarschijnlijk ook gas voor het verwarmen van het huis. Met gas wordt dan de cv-ketel gestookt om de verwarming aan te kunnen sturen, wordt water verwarmd om te kunnen douchen en gas wordt in heel veel huizen ook nog gebruikt om op te koken in de vorm van een gasfornuis. In de toekomst is het dan ook de bedoeling dat alle woningen in Nederland gasvrij gemaakt worden. Dat houdt in dat er alternatieve manieren gebruikt moeten worden voor het verwarmen van het huis. De kachel en om te koken.

Waarom van het gas af?

Nu denk je misschien: “waarom moeten we van het gas af?”. Dat antwoord is simpel en toch heeft de uitvoering hiervan veel voeten in de aarde. Aardgas is een fossiele brandstof die uit de grond gewonnen wordt. Dat betekent dus ook dat er in de toekomst een moment komt dat er geen gas meer in de grond zit. In Groningen wordt de gaskraan in de nabije toekomst al dichtgedraaid omdat in die regio door de gaswinning gevaarlijke aardbevingen voorkomen. Het verbruiken van gas is verder slecht voor het milieu omdat er bij de ontbranding schadelijke stoffen vrijkomen en omdat de manier waarop het gas getransporteerd wordt niet goed voor het milieu is. Dit wordt onder andere gedaan met pijpleidingen vanuit Rusland en Noorwegen en tankschepen die zeer vervuilend zijn.

Alternatieven

Gelukkig zijn er veel alternatieven waarbij er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van gas. Enkele hele simpele maatregelen kunnen er nu al voor zorgen dat je minder gas gaat gebruiken. Kies er bijvoorbeeld voor om niet meer te koken op een gasfornuis, maar plaats een inductie of keramische kookplaat. Dat scheelt al een hoop in de jaarlijkse kosten en het verbruik van aardgas. Het verwarmen van de woning kan ook op verschillende manieren. Zo kun je gebruik maken van een warmtepomp waarmee het huis verwarmd kan worden. Afhankelijk van het model kun je daarmee ook in een aantal gevallen het water in de woning verwarmen.

Cv-ketel of pelletkachel

De cv-ketel die op gas werkt, kan ook vervangen worden door een elektrische cv-ketel. Verder is het ook mogelijk om een pelletkachel aan te schaffen. Dat is een kachel waarin kleine samengeperste houtkorrels verbrand worden waardoor een hoog rendement geleverd wordt met zeer weinig fijnstof tot gevolg. Afhankelijk van het type pelletkachel is het in sommige gevallen ook mogelijk om deze aan te sluiten op de centrale verwarming. Benieuwd naar wat er nog meer mogelijk is, ontdek dan hier hoe gasloos wonen in de toekomst eruit zal komen te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *